Tuttuğumuz Orucun Sağlığımıza Olumlu Etkileri

Tuttuğumuz Orucun Sağlığımıza Olumlu Etkileri

Tuttuğumuz Orucun Sağlığımıza Olumlu Etkileri

Ramazan ayında tuttuğumuz orucun bedenimizi temizleyerek hastalıklardan arındırdığını söyleyen uzmanlar, orucun bedenimizi bu dünyada olgunluğa ulaştırarak ahrete hazırladığını vurgulamışlardır. Vücutta biriken bakteriler, zararlı maddeler, toksinler ve organlardaki fazla yağlar oruç vesilesi ile vücuttan dışarı atılır. Orucun sadece vücudumuzda değil manevi olarak da içimizi temizlediğini söyleyen uzmanlar; kişiliğimizin şekillendiği, duygularımızın oluştuğu, bütün bedenimizin idare edildiği yer olan nefsimizin de oruç sayesinde temizlendiğini ve kendisine geldiğini vurgulamışlardır. Ramazan da aç kalarak açların halini, zekât vererek fakirlerin halini, iftar vaktini beklerken de zamanın kıymetini daha iyi anlıyor v kısa bir süreliğine de olsa hayatımızı bunlara göre şekillendirip yaşamaya çalışıyoruz. Ayrıca zekât verirken bencillik ve cimrilikten de kurtularak insanlara faydalı olmanın hazzını iliklerimize kadar yaşıyoruz.

Oruç & Sağlık

Oruç & Sağlık

Ramazanda gece sahura kalkmamız karaciğerimiz için çok faydalıdır. Gece mümkün olduğunca sahuru uzatmamızı bize tavsiye eden peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), bu tavsiyesiyle karaciğerimizin daha sağlıklı çalışarak mevcut olan glikojen deposuyla vücudumuzun bütün glikojen ihtiyacını karşılayacağını bildiğinden bu tavsiyeyi yapmıştır. Ayrıca İslam dininde az yemek yemek de bizlere önerilmiştir. Az yemek yiyerek tutulan oruç sayesinde karaciğer yağlanmasının önüne geçilebileceğini vurgulayan uzmanlar aynı zamanda bu davranışın kalp üzerinde de olumlu etkilerinin olabileceği üzerinde durmuşlardır. Ayrıca gün boyunca tutulan oruç sayesinde kalp kaslarının da yağlanmasını engelleyebilirsiniz. Çünkü kalp kasları ramazanda ihtiyacı olan enerjiyi bol bir şekilde bulur ve adeta bayram eder. Kap kası yağlanması hastalığına sahip olan birinin bu ay boyunca kalp kaslarındaki yağlanmalardan kurtulabilmesi de mümkün.

Oruç inselin hormonunun da salgılanmasının azalmasına vesile oluyor. Öte yandan ramazanda yenilen yemeklerden sonra kılınan yatsı ve teravih namazlarının da vücut sağlığı üzerinde çok olumlu bir etki oluşturduğu üzerinde duruluyor. Kılınan namaz esnasında karaciğer ve dalak üzerinde baskı oluşuyor. Oluşan bu baskıdan dolayı dalak ve karaciğer tuttukları kanı boşaltıyor. Böylece dolaşımdaki kan artıyor ve bu da vücudumuza olumlu bir etki sağlıyor. Daha sonra secde ve rükûdaki doğrulmayla karaciğer ve dalak bıraktıkları bu kanı tekrar geri alıyorlar. Yapılan bu hareketler sebebiyle karaciğer, dalak ve cilt altındaki kanın tutulup bırakılarak nabzın ve tansiyonun düzeni sağlanıyor.

Kılınan teravih namazı aynı zamanda uyku düzenimizin sağlanmasına da yardımcı olur. Uykudan iki saat önce yapılan hareketlerin uykuyu düzenlediği ve ramazanda kılınan teravihin bu görevi üstlendiğini ve uyku düzenini sağladığı üzerinde duruluyor. Ayrıca ramazandan sonra kılınan yatsı namazının da böyle bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Ayrıca ramazanda tutulan oruç sayesinde kolesterol değerlerinde de düşme sağlandığı gözlenmiştir. Lifli yiyeceklerin yenmesi de bu konuda insanlara yardımcı olabilir. Yukarıda saydığımız maddeler ramazan ayında tuttuğumuz orucun bizlere bu dünyadaki faydaları sadece…

YORUM YAP