Ramazanda Uyumak

Ramazanda Uyumak

Ramazanda Uyumak

Yaz ayına denk gelen ramazan ayı nedeni ile zaten bütün gün aç ve susuz kalan vücudumuz hiçbir şey yiyip içmememiz nedeni ile de son derece yorgun ve bitkin olabilir. Bu yorgunluk sebebi ile vücudumuz çok fazla çalışmak istemez ve adeta kendisini salıverir. Bu yüzden de bizler kendimizi son derece halsiz hisseder ve bir an önce uyumak isteriz. Ancak oruçlu iken uyumak zaten yorgun ve bitkin olan vücudumuzun metabolizma hızını iyice yavaşlatır ve bu yüzden de bizlerin kilo alması kaçınılmaz olur. Özellikle yaz aylarında susamamak, acıkmamak, zamanın çabuk geçmesi nedeni ile içimizde bir uyuma isteği oluşabilir. Eğer bu isteğe uyuyarak cevap verirsek bundan zararlı çıkma ihtimalimiz bulunmaktadır. Çünkü uyuduğumuz takdirde günlük aktivitelerimizi yapmamış olacağız ve vücudumuz da hareketsiz kaldığından dolayı kilo almaya daha da meyilli bir hale gelecektir.

Ramazanda Uyumak

Ramazanda Uyumak

Ramazan ayında beslenme düzenimize çok ama çok dikkat etmeliyiz. Çünkü bozulan uyku düzeni ve beslenme alışkanlıkları yüzünden vücudumuzun dengesi bozulabilir ve bu da bizlere yeni sağlık sorunları çıkarabilir. Bu yüzden ramazanda yiyip içeceklerimizi iki öğünle yani iftar ve sahurla sınırlandırmamalı bu öğünlerin dışında alacağımız takviye besinlerle vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri almamız gerekiyor. İftar ve sahurda fazla yemenin bizlere çok fazla yararı olmayacağı gibi zararı da olabilir. O yüzden iftar ve sahurda yiyeceklere çok yüklenmeden yemeli ara öğünlerde ise değişik meyvelerle, süt, yoğurt gibi besinlerle ve değişik bitki çaylarıyla iftar ve sahuru desteklemeliyiz.

Ramazan ayında daha fazla kilo verme niyeti ile sahuru atlayıp orucu o şekilde tutmak isteyenler de olabilir. Ancak bu durum kişinin kilo vermesine değil de aksine kilo almasına sebep olabilir. Çünkü düzenli bir şekilde beslenmeye alışkın olan vücudun yiyeceği aniden kesildiği zaman vücut iftarda ona verilenleri harcamayacak ve sonra kullanmak üzere depolayacaktır. Bu depolama işlemi ise kişilerin ramazanda kilo almasına sebep olacaktır.

Ramazanda iftarda gün boyu aç kalan vücudumuza aniden besin yüklemesi yapmak da doğru bir davranış değildir. İftarda hızlı bir şekilde yemek yemek hormonların daha hızlı bir şekilde salgılanmasına ve bunun akabinde de tansiyonun yükselmesine sebep olur. Bu yüzden özellikle tansiyon hastaları yiyeceği yiyecekleri son derece yavaş bir şekilde tüketmeli ve tansiyonlarının aniden yükselmesine fırsat vermemelidir. Ramazan ayında zaten yavaşlayan metabolizma kilo almaya meyilli bir hale gelebilir. Bunun önüne geçebilmek içinde ilk olarak günlük aktivitelerimizi düzenli bir şekilde yapmalıyız. Çünkü bu aktiviteler vücudumuzun uyanık kalmasını sağlayacak ve metabolizmamızın normal hızında çalışmasına katkıda bulunacaktır. Bunun yanında ramazanda en çok yaptığımız şey olan uykuya ramazan ayında az da olsa ara verecek ve zaten düzeni bozulan metabolizmamızın düzenini daha da fazla bozmamaya gayret göstereceğiz.

YORUM YAP