Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz

Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz

Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz

Yapılan araştırmalar özellikle yaz aylarına denk gelen ramazanlarda sahurda yenilecek şeylerin çok fazla ağır olmamasına özen gösterilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Sahuru erken yapılan bir kahvaltı olarak görmek ve buna göre bir yiyecek listesi oluşturmak gerekiyor. Bu yüzden sahurda bizi gün boyunca tok tutacak yiyecekler yemek, kan şekerimizi destelemek için de protein içeren süt ve yoğurt gibi yiyecekler yememiz son derece faydamıza olacaktır. Sahurda kahvaltıda yenilen tarzda yiyecekler tüketilmesini tavsiye den uzmanlar bununla birlikte bol miktarda da su tüketilmesi gerektiğinin üzerinde duruyor.

Sahurda Beslenme

Sahurda Beslenme

Sahurda yediğimiz yiyecekler son derece önemlidir. Çünkü sahurda yediklerimiz gün boyunca vücudumuzda kullanılacak ve günlük aktivitelerimizi devam ettirebilmemiz için bizlere sahurda yediklerimiz enerji sağlayacaklardır. Daha çok protein ağırlıklı beslenmemiz gerekiyor sahurda. Çünkü protein içeren gıdalar mideyi geç terk ettiği için bizlere tokluk hissi verecek ve bu şekilde de acıkmayı geciktirecektir. Protein içerikli yiyeceklere süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi süt ve süt ürünlerini örnek olarak verebiliriz. Sahurda bu saydıklarımızın aksine börek tarzı ya da iftardan kalan yağlı yiyecekler yemek sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilecektir.

Sahurda yenilen ağır yemeklerin üzerine emen uyunduğu için bu yemekler sabah kalktığımızda midemizde yanma, ekşime gibi olumsuz reaksiyonlar gösterebilirler. Gece özellikle uyuduğumuz zaman vücudumuzun metabolizma hızı yavaşlar ve yediğimiz yağlı besinler sebebiyle de kilo almamız daha muhtemel hale gelir. Bu durumun önüne geçmek için ise süt, yoğurt, peynir gibi yiyecekler tercih edilmeli ve hem vücudumuzun yağlanmasının önüne geçilmeli hem de rahat bir oruç tutmamız sağlanmalıdır.

Her sahurda mutlaka ama mutlaka peynir yenilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar bunu yanında sebze tüketilmesine de önem verilmesi gerektiği üzerinde durmaktadırlar. Çünkü sebzenin içinde bulanan mineral ve vitaminler vücudumuzun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar. Ayrıca daha tok tutması bakımından ve B vitamini açısından da zengin olması yönünden normal ekmek yerine tam buğday ekmekleri tercih edilmelidir. Bunun yanında protein içeren yumurtanın da haftada 2- 3 kez tüketilmesi gerekmektedir. Yağlı yiyecekler vücudumuzun yağlanmasını arttıracağı gibi gün boyunca susamamıza da neden olacaktır. Bu yüzden yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve sahurda bol bol su tüketilmelidir. Uzmanlar sahurda en az 600- 700 ml. su içilmesi gerektiği konusunda bizleri uyarmaktadırlar.

Sahurda baharatlı yiyecekler de gün içerisinde susamamıza neden olacağı için pek fazla tavsiye edilmez. Bunun yerine protein içeren yiyeceklerin bizlere daha faydalı olacağı üzerinde durulur. Bu yüzden de süt ve süt ürünlerinin tüketimine özellikle sahurda dikkat etmemiz gerekir. Ayrıca bunun yanında bir porsiyon meyve yememiz de yine bizim lehimize olabilir. Yaz ramazanlarının olmazsa olmazı olan su ile sahura başlamalı ve su ile sahuru bitirmeliyiz ki ertesi gün erkenden su ihtiyacı hissetmeyelim.

YORUM YAP