Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Dini bayram olarak da bilinen Ramazan bayramı ve Kurban bayramı olmak üzere Müslümanlar yılda iki bayram yaparlar. Hicri takvime göre; Şevval ayının birinci günü Ramazan bayramıdır, Zilhicce ayının onuncu günü ise Kurban bayramıdır.

Bayram namazı vakti, sabah kerahat vakti çıktıktan sonra işrak vaktinde kılınır. İslam dininin şiarından olan bu iki bayram, Cuma namazı farz olan kimseler üzerine vaciptir. Hanefi Mezhebine göre vacip olan bayram namazları Şafi Mezhebine göre sünnettir. Bayram namazına gusül abdesti alıp temiz elbise giyerek gitmek sünnettir.

Bayram namazı iki rekattır ve cemaatle kılınır. Bayram namazlarında ezan ve kamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi ise sünnettir ve namazın  ardından okunur. Diğer namazlara nazaran farklılık arz eden bayram namazlarının birinci rekatında üç, ikinci rekatında üç olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bu tekbirlere “zevaid tekbirleri” denilir.

Yılda iki kere kılınan bir namaz olmasından dolayı kılınış şekli unutulabiliyor veya tereddüt oluşturan haller ile karşılaşılabiliyor.

BAYRAM NAMAZLARININ KILINIŞI:

1) Ramazan Bayramı

Birinci Rekat:

Namaz için saf düzeni aldıktan sonra “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan bayramı namazını kılmaya, uydum hazır bulunan cemaatin imamına” diyerek niyet edilir. Bu niyeti müezzin yada imam eşliğinde de yapabilirsiniz.

İmam, “Allahu Ekber” diyerek ellerini kulak memesine götürüp tekbir alınca, cemaat da imamın peşinden “Allahu Ekber” diyerek ellerini kulak memesine kadar kaldırıp tekbir alır ve göbeği altında ellerini bağlar. Hem imam hem cemaat içinden (sessizce) Sübhaneke duasını okur. Sonra üç kez tekbir alınır. Tekbirler şu şekildedir;

Birinci Tekbir: Hoca yüksek sesle, cemaat da imamın peşine sessizce “Allahu Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde olduğu gibi) ellerini kulak memesine kadar kaldırıp sonra aşağıya (her iki yanına) salıverirler. Burada kısa bir müddet durulur.

İkinci Tekbir: İkinci defa “Allahu Ekber” denilir ve eller kulak memelerine kadar kaldırılır ve sonra yine aşağıya salınır. Burada da yine birincide olduğu kadar bir müddet durulur.

Üçüncü Tekbir: Yine “Allahu Ekber” denilerek eller kulak memesine kadar kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden göbek altında bağlanır.

Bundan sonra imam gizlice “Euzü-besmsle”, açıktan fatiha ve zammı süre okur. Cemaat bir şey okumaz ve imamı dinler. Rüku ve secdeler yapıldıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

İkinci Rekat:

İmam sessizce Besmele, açıktan fatiha ve zammı süre okur. Zammı süre bitince imam yüksek ses ile cemaat da sessizce birinci rekatta olduğu gibi üç kere daha tekbir alır. Yalnız üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rüku yapılır. Sonrasında ise secdeler yapılır ve oturulur.

Oturuşta hoca ve cemaat; Ettehiyyatü, Allahümme salli barik ve Rabbena atina dualarını okur. Hoca ile birlikte önce sağ tarafa sonra da sol tarafa selam verilip namaz bitirilir.

Namazdan sonra hoca minbere çıkarak oturmadan ayakta hutbe okur. İmam hutbede sesli bir şekilde tekbir getirir ve cemaatte o tekbirlere sesli şekilde eşlik eder. Bayram hutbesinin namazdan önce okunması veya terk edilmesi mekruhtur. Bayram namazının kazası olmadığı gibi tek başına kılınmaz.

2) Kurban Bayramı Namazı   

Ramazan Bayramı namazı gibi kılınır, aralarında kılınış olarak fark yoktur. Sadece niyet farklılığı vardır. Kurban bayramı için “Niyet ettim Allah rızası için Kurban bayramı namazını kılmaya, uydum hazır bulunan cemaatin imamına” şeklinde niyet edilir.

Mazeret durumunda Ramazan bayram namazı öğlene kadar kılına bilir. Kurban bayramı ise mazeret durumunda birinci gün kılınamamış ise ikinci gün kılınır. İkinci günde mazeret durumundan kılınamamış ise üçüncü gün de kılınabilir. Namazı bozan bütün haller bayram nazını da bozar.

YORUM YAP