Orucu Bozan Şeyler

Orucu Bozan Şeyler

Orucu Bozan Şeyler

Oruç, imsak vakti dediğimiz fecr-i sâdık (ikinci fecir) zamanından güneşin batışına kadar geçen süre içinde hiçbir şey yememek, içmemek, cinsî muamelede bulunmamak demektir.
Oruç, kelime olarak, Farsçadan Türkçeye girmiş bir isimdir. Kelimenin aslı “ruze”dir. Türkçede “oruze” şeklinde kullanılırken, zamanla “oruç” hâlini almıştır. Arapçadaki karşılığı savm ve siyâm kelimeleridir. Oruç tutmaya imsâk de denir. İmsâk, nefsi, meylettiği şeylerden uzak tutmak, onları yapmamak mânasındadır. İmsâkin mukabili iftar kelimesidir ki, oruç açmak, oruç bozmak mânalarına gelir.

Bülûğa ermiş, aklı başında kadın ve erkek her müslümana, Ramazanda oruç tutmak bir kulluk borcudur ve farz-ı ayndır. Bülûğa ermemiş çocukların oruç tutması ise farz olmamakla beraber onları da namaz gibi, küçük yaşlardan itibaren yavaş yavaş oruç tutmaya alıştırmak, oruca heveslendirmek lâzımdır.

Yolcu ve hasta olanlara da oruç farzdır. Ancak Ramazanda tutmaları mecburî değildir. Çünkü Ramazan orucunun Ramazan içinde edâsının farz olması için, sıhhat ve ikâmet şarttır. Yolcularla hasta olanlara şeriatın izin ve ruhsatı vardır. Dilerlerse oruçlarını Ramazanda tutarlar, dilerlerse yolcular yolculuktan evlerine döndüklerinde, hastalar da iyi olduklarında gününe gün kazâ ederler.

Ramazanda Oruç Tutamayanlar Ne Yapar?

Oruç tutmayacak kadar hasta olanlar, hastaya bakanlar, Ramazan ayında yolculuk yapanlar, gebe veya emzikli olanlar, aşırı yaşlılar ve düşkünler, aybaşı hali veya loğusallık halinde bulunan kadınlar Ramazan ayında oruç tutmazlar. Bunlardan:

  1. Aybaşı hali veya loğusallık halinde olan kadınlar ile emzikli ve gebe olan kadınlar, bu özürleri sona erdikten sonra ve Ramazan ayı dışında oruçlarını kaza ederler.
  2. Yolcular, yolculukları bitince oruçlarına başlarlar. Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını Ramazan ayından sonra tutarlar.

Oruca Nezaman ve Nasıl Niyet Edilir?

Orucun sahih olması için niyet etmek şarttır. Niyetsiz oruç makbul değildir. Ramazan orucuna, akşamdan itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Şöyle ki normal olarak oruca, sahur yemeğini yedikten sonra niyet edilir. Ancak sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmus olsa bile, kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın. Sahura kalkmak istemeyen bir kimse, akşamdan sonra yarının orucuna niyet edebilir, geceleyin kalkıp tekrar niyet etmesi gerekmez.

Ramazan ayında tutulamayan orucu, başka günlerde kaza ederken niyetin geceleyin «tan yeri ağarmadan önce» yapılması gerekir. Keffaret oruçları da böyledir. Bu oruçlara imsaktan sonra niyet edilmez.

Orucu Bozup Hem Kazâ Hem de Keffareti Gerektiren Haller

Aşağıda sayılacak hususlardan herhangi birini mecbur kalmadan, zorlanmadan, unutma durumu olmadan isteyerek işleyen bir kimse için hem kazâ, hem de keffaret lâzım gelir:

  1. Cinsî münasebette bulunmak.
  2. Yemek, içmek veya ilâç yutmak.
  3. Ağzına ihtiyarsız giren yağmur, dolu ve kar suyunu isteyerek yutmak.
  4. Tütün içmek, tütün veya benzeri bir tütsü maddesini yakıp dumanını içine çekmek.
  5. Enfiye çekmek.
  6. İçyağı, pastırma veya çiğ et yemek.
  7. Susam tanesi kadar bir şeyi ağzına alıp yutmak veya çiğneyerek yemek.
  8. Azıcık tuz yemek. (Çok tuz yemek ise, sadece kazâyı gerektirir.)
  9. Zevcesinin veya sevdiği bir kimsenin tükrüğünü, ağız suyunu yutmak. Bu saydığımız şeylerde, bedenin tedâvisi veya tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) veyahut telezzüzü (zevk ve lezzet alması) vardır. Bu sebeble kazâ ile beraber keffâreti de gerektirir.

Ramazan ayında tutulmayan oruçların ve başlanıp da bozulan oruçların kaza edilmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’de, ”İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar.” buyrulmaktadır (Bakara, 2/184). Kaza oruçlarının aralıksız tutulması hakkında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla, kazaya kalan oruçlar, oruç tutulması mekruh olan günler dışında, peşi peşine veya ayrı günlerde tutulabilir. Ancak bu oruçların, bir an önce tutulması uygun olur.

Bozulan nafile orucun kaza edilmesi gerekir mi? Nafile oruç, Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da, kaza edilmesi gerekir. Kaza orucu tutmakta olan kişinin de bu orucu bozması durumunda yine kaza gerekli olup, kefaret gerekmez.

Orucu Bozup Yalnız Kazâyı Gerektiren Haller

  1. Çiğ pirinç yemek.
  2. Sade un veya sade hamur yemek. (Hamurun içinde yağ ve şeker katılmışsa keffaret de gerekir.)
  3. Bir anda çok miktarda tuz yemek. (Az miktarda tuz yemek ise, keffareti de gerektirir.)
  4. Taş, toprak, çakıl taşı, demir, bakır, altın gümüş gibi madenleri yutmak.
  5. Zeytin veya kiraz çekirdeği yemek. Kayısı çekirdeğinin içi yenirse, keffaret de gerekir.
  6. Ayva gibi olgunlaşmadan yenmeyen bir meyveyi, ham iken, tuzlamadan ve pişirmeden yemek. (Olmuş, pişmiş, tuzlanmış olursa keffaret de gerekir.)
  7. Henüz içi olmamış yeşil cevizi yemek. Veya bademi, fındığı ve kuru fıstığı kabuğuyla birlikte çiğnemeden yutmak.
  8. Boğaza huni ile bir şey akıtmak.
  9. Boğaza kaçan yağmur, kar veya doluyu istemeyerek yutmak.
  10. Abdest alırken boğazına veya burna su çekerken genzine hatâ ile suyun kaçması.
  11. İsteyerek boğazına veya burnuna duman çekmek. Sigara, anber gibi lezzet ve keyif verici bir duman olursa, keffaret de gerekir.
  12. Başkasının zorlaması sebebiyle oruç bozmak.
  13. Uyurken boğazına birisi tarafından su dökülmek.
  14. Unutarak yiyip içtikten sonra, orucum bozuldu zannıyla bilerek yiyip içmek.
  15. Dişleri arasında kalan nohut tanesi kadar şeyi yemek.
  16. Kendi isteğiyle dışarı kusmak. Bu kusma ağız dolusundan az da olsa orucu bozar.
  17. Ağız dolusu kendiliğinden gelen veya isteyerek getirilen kusmuğu mideye çevirmek.
  18. Sahur vakti geçtiği halde, geçmedi zannıyla sahur yemek.
  19. Güneş battı, iftar oldu zannıyla oruç bozmak.
  20. Ramazan orucundan başka bir orucu bozmak. İsterse kasden olsun…
  21. Hanımını öpmek, okşamak, sarılma, v.s. sebebiyle erkekten ve kadından meninin gelmesi. Şehvetlenip sadece mezinin gelmesi ile oruç bozulmaz.
  22. Ramazan orucunu tutmaya niyet etmeden gündüz yeyip içmek de sadece kazâyı gerektirir. Keffaret icab etmez. Çünkü keffaret oruç tutmamanın değil, tutulan orucu bozmanın cezasıdır.
  23. Başkasının tükürüğünü veya ağzından çıkan lokmasını yutmak veyahut kendisinin ağzından çıkarıp dışarda biraz beklettiği lokmasını yemek… İnsan tabiatı bu gibi hallerden iğreneceği için, sadece kazâ gerekir: Ancak insanın, sevdiklerinin tükrüğünü yutması keffareti de icab ettirir. Çünkü insan bundan lezzet alır.
  24. Makattan tedavi amaçlı kullanılan fitiller, her ne kadar sindirim sistemine dahil olmakta ise de, sindirim ince bağırsaklarda tamamlandığı, fitillerde gıda verme özelliği bulunmadığı için orucu bozmaz. Aynı şekilde kadınların da tedavi amaçlı vajina/fercinden kullanılan fitiller de orucu bozmaz.
  25. Kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda oruç bozulur. Ancak, suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi durumunda, verilen su ile birlikte bağırsaklarda bulunan dışkının dışarıya çıkarıldığı ve bu esnada emilen su da, çok az olduğu için oruç bozulmaz.
  26. Böyle bir istinca nerdeyse imkansızdır. Zaten bunun yapılması sağlığa zararlıdır. Bu nedenle normal şartlarda istinca yapmakla oruç bozulmaz.
  27. El ile meni getirmek (istimna` – mastürbasyon).
  28. Kan yutmak. Çoğunluğunu tükrük teşkil eden ağızdaki az kanı yutmak orucu bozmaz.
YORUMLAR
lokman ersin dedi ki:

işime yaradı

sanane be mal dedi ki:

teşekkürler çok işime yaradı

ahmet berkay gündüz ßæ dedi ki:

çok teşekkür ederim işime çok yaradı

emre dedi ki:

ağzımıza su alıp çalkalayıp suyuy yutmadığımız zamandamı bozulur oruç

duygu dedi ki:

hayır.bozulmaz. çok susadığında,boğazın kuruduğunda ve tükürüğünü bile yutamadığın zamanlarda ağzına su al,çalkala ve tükür.

Sevimli dedi ki:

Kuaför de çalışıyorum vajina bölgesine ağda yapınca oruç mekruh olur mu

gamze dedi ki:

hayır bozmaz galiba

elin melek dedi ki:

çok anlamlı ama ben oruçluyum.. :poop:

doğan dedi ki:

hayır emre korkma 😀

kerem tanrıverdi dedi ki:

valla çok ii çok beğendim

alpay1925 dedi ki:

Allah aşkına ağzını çalkalamak orucu bozar mı abdest alırken nabıcaz..

gamze dedi ki:

merak etmeyin abdest alırken orucunuz bozulmaz fakat luzümsuz(gereksiz) yere ağzını çalkalarsananız mekruh olur. 😀

sinan eles dedi ki:

abdest alırken ağza su çalkalamak orucu bozmaz. ancak ögle ve ikindi namaz vaktinde abdest alınıyosa su çalkalamak yerine dudakları ıslatmak da kabul edilir çünkü tam o vakitlerde insan vücüdunun su ihtiyacı yüksektir ve ağza su alındığında boğaza kaçma ihtimali yüksektir.

Ayfer dedi ki:

Ağza su alıp çalkalandığında boğaza kaçmadığı müddetçe oruç bozulmaz. Merak etmeyin.

orÇUN HANÇER dedi ki:

Tükürük yutarsak oruç bozulurmu

duygu dedi ki:

hayır.kesinlikle bozulmaz.

Caner dedi ki:

He bozar,akşama kadar sağa sola tükür sen.

Mina dedi ki:

Buraya yorum yazanların hepsi velet.

Nisanur güneş dedi ki:

Ozaman sende veletsin

LALE dedi ki:

Çok Tesekkür ederim cok güzel ve işe yarar bilgiler paylastıgınız ıcın…!

MEHMET EMİN YILDIRIM dedi ki:

ALLAH HEPİNİZİN YARDIMCISI OLSUN RAMAZAN TÜM İSLAM ALEMİNE BEREKET VE BARIŞ GETİRSİN

farukk dedi ki:

Dişleri arasında kalan nohut tanesi kadar şeyi yemek. bu maddeyi bize bozmadı diye öğrettiler,ikilemde kaldım..

ersin kara dedi ki:

oruç kafana vurduğunda söversen birine oruç bozulurmu bence bozulur

YORUM YAP