Diyabet Hastaları İçin Ramazan Tavsiyeleri
Diyabet Hastaları İçin Ramazan Tavsiyeleri
Diyabet hastalığı son dönemlerde oldukça yaygın olan ve gerçekten ciddiye alınması gereken bir kronik hastalıktır. Vücudun kan şekeri seviyesinin ayarlanmasında problem yaşayan diyabet hastalarına, uygulanan çeşitli ilaç ve tedavilerle bu seviyenin ayarlanması sağlanmaktadır. Ramazan döneminde oruç tutmak ise, diyabet hastaları için oldukça büyük problem oluşturmaktadır. Sık sık besin tüketmesi gereken diyabet hastalarıının, gün boyunca aç kalması oldukça ciddi bir durumdur. Vücuttaki ani kan şekeri seviyesi değişimleri, ciddi problemlere neden olabilmektedir.
Öncelikle sağlığın her şeyden önde geldiği bilinmelidir. Bir diyabet hastasının oruç tutup tutamayacağına tek başına karar vermesi doğru değildir. Kesinlikle bu konuda uzman olan bir hekime danışılmalıdır. Gün içerisinde düzenli olarak, ilaç ve insülin tüketmek zorunda olan şeker hastaları, oruç tutmamalıdırlar. Doktarlarına danıştıkları zaman, onlarda oruç tutamayacaklarını ifade ediceklerdir. Ancak insülin kullanmayan ve günde bir kez ilaç kullanan şeker hastaları, doktorlarınında onayını alarak oruç tutabilmektedirler. Hem diyabet hastası olup hemde oruç tutan hastalar, uygulayabilecekleri bazı küçük tavsiyelerle, oruç sürecini daha kolay ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirler. Başlıca diyabet hastaları için ramazan tavsiyelerimiz:
- Kan şekeri seviyelerini dengede tutacak gıdalar tüketmelidirler.
- Sahurlarda karbonhidrat, yağ ve protein içeriği dengeli olan gıdalar tüketmelidirler.
- Kan şekeri seviyesi üzerinde ani değişimlere sebep olabilecek gıdalardan uzak durmalıdırlar.
- Sıvı alımına dikkat etmelidirler.
- Asit içerikli gıdalardan uzak durmalıdırlar.
- Kafein içerikli içecekler tüketmemelidirler.
- Sürekli doktorları ile etkileşim halinde olmalıdırlar.
- Sahurda çok ağır gıdalardan kaçınmalıdırlar.
- İlaçlarını sahur ve iftar arası süreçte ihmal etmeden düzenli bir şekilde almalıdırlar.
- İftar ve sahur arasındaki süreçte belirli aralıklarla gıda tüketimine devam ederek, kan şekeri seviyesinin değerini korumasını sağlamalıdırlar.
- Sahurda kahvaltı tarzı hafif ve doyurucu gıdalar tüketmelidirler.
- Sebze ve meyve tüketimini ihmal etmemeli, düzenli bir şekilde almalıdırlar. Kan şekeri seviyelerine göre meyve tüketim miktarına dikkat etmelidirler.
- Kan şekeri seviyelerini düzenli olarak ölçerek, takip etmelidirler.
- İftardan sonra yapıcakları hafif tempolu yürüyüş ve benzeri egzersizler, kan şekerinin daha kolay bir şekilde, istenilen seviyelerde tutulmasını sağlar.
Diyabet hastası iseniz ya da bir yakınınız diyabet hastasıysa, oruç tutarken yaşadığı tecrübeleri lütfen ziyaretçilerimizle paylaşın!