Ramazanda Kilo Almamak İçin Öneriler
Ramazanda Kilo Almamak İçin Öneriler
Ramazan döneminde oruç tutan insanların en çok yakındıkları konu, kilo alma problemidir. Oruç tutarken, maruz kalınan uzun süreli açlık, insan metabolizmasının olduğundan daha da yavaş bir şekilde çalışmasına sebep olmaktadır. İftar ve sahur dönemlerinde tüketilen ağır yemekler, metabolizmanın da yavaşlamasıyla yeteri kadar sindirilemeyip kilo olarak tartıya yansımaktadır. Bu durum sadece görsel bir problem değil, aynı zaman da ciddi sağlık problemlerinin de habercisi olmaktadır. Bu problemlerin önüne geçmek, yapılacak doğru uygulamalarla mümkün olmaktadır. Başlıca ramazanda kilo almamak için tavsiyelerimiz:
- Aşırı gıda tüketiminden uzak durulmalıdır. Vücudun metabolizma hızının düşmesi, sindirimi zorlaştırdığı için tüketilen her fazla gıda, direkt olarak yağa ve dolayısıyla kiloya dönüşmektedir.
- Yüksek kalorili gıdalar yerine, daha düşük kalorili gıdalar tüketilmelidir. Günlük olarak, sağlıklı ve düşük kalorili yiyeceklerden oluşan iftar ve sahur menüleri hazırlanmalıdır.
- İftarda, uzun süreli açlık sebebiyle, aniden ve fazla miktarda gıda tüketilmemelidir. Yemek azar azar ve belirli aralıklarla tüketilmelidir.
- Yemekler yavaşça ve bolca çiğnenerek tüketilmelidir.
- Bol su tüketimine özen gösterilmesi şarttır. Bol su tüketimi hem vücuttan ödem atımına, hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
- Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler bolca tüketilerek, sindirim sistemi desteklenmelidir. Tahıllı gıdalar ve lifli gıdalar başlıca metabolizmayı hızlandıran gıdalardır. Ayrıca lifli gıdalar; uzun süre tok tutar ve sindirimi kolaylaştırır.
- Fiziksel aktivite oranı attırılmalıdır. Spor yapımı, ihmal edilmemelidir. İftardan sonra hafif tempolu uzun yürüyüşler veya hafif tempolu koşular metabolizmayı hızlandırmak için oldukça doğru tercihler olucaktır. Uzun süre aç kalındığı için, çok ağır sporlardan uzak durulmalıdır.
- Özellikle yüksek kalorili tatlıların tüketiminden, kesinlikle uzak durulmalıdır. Eğer tatlı tüketilmeden durulamıyorsa, çeşitli tatlı krizleri gözlemleniyor ise, bu krizler; çeşitli sütlü tatlılarla veya kuru meyvelerle bastırılmalıdır.
- İftar ile sahur saatleri arasında kısa aralıklarla, azar azar gıda tüketimi, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olucaktır. Bu süreçte badem, fındık ve ceviz gibi sağlıklı gıdalarla ara öğünler yaparak, metabolizmanızın sağlıklı bir şekilde hız kazanmasına yardımcı olunmalıdır.
- Hamur işi, kızartma ve asitli içeceklerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
Ayrıca sizler için düzenlediğimiz ramazan bayramı için sağlık önerileri yazımıza göz atabilirsiniz.
Peki siz ramazan sonrasında kilo almamak için neler yapıyorsunuz?