Kalbinizi Korumak İçin Oruç Tutun
Kalbinizi Korumak İçin Oruç Tutun
Yapılan araştırmalara göre düzenli şekilde tutulan orucun kalbi koruduğu görülmüştür. Orucun, koroner kalp hastalığından koruduğu gibi bu hastalığa sahip olan kişilerin de hastalıklarının ilerlemesini durdurduğunu öne süren uzmanlar, ramazan ayında yetersiz ve dengesiz beslenildiği takdirde kalp krizinin ve felç riskinin artığını da vurguluyorlar. Özellikle iftarda yenilen yiyeceklere de çok dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca yeterli ve dengeli beslenebilmek için de protein ağırlıklı bir beslenme şekli tercih edilmelidir. Bu yiyecekler arasında süt ve süt ürünleri, et, kuru baklagil, yumurta ve tam buğday ekmeği yer almaktadır. Ağır yemeklerle tutulan bir oruç gün içerisinde bizleri hem zorlayacak hem de kalp sağlığımızı ciddi anlamda tehlikeye atacaktır. Yediğimiz ağır yemekler sonucunda kalp krizi ve felç riskini arttırabiliriz.
Yiyeceğimiz yemekler kadar içtiklerimiz de çok ama çok önemlidir. Çünkü gün boyunca aç ve susuz kalan bedenimizin çeşitli ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden de büyük bir bölümü sudan oluşan vücudumuzun su ihtiyacı da artmaktadır. Ve uzmanlar ramazan ayında günde en az 2,5- 3 litre su içmemizi de öneriyorlar. Bunu sadece su olarak algılamamamız lazım ancak sadece su içmemiz de yararlıdır. Suyun yanında; taze sıkılmış meyve suyu, ayran, süt gibi içecekler de uzmanlar tarafından önerilen içecekler arasındadır. Oruç tutarken herhangi bir sorun yaşamayan kişiler iftarda aşırı yemek yemekten dolayı kalp krizi ve felç geçirebilmekte ve olumsuz sonuçlarla karşılaşabilmektedirler.
Bazı kalp hastaları oruçlarını tutabilirler. Bu, kalp hastalarının hastalıklarının türüne, derecesine, kişinin durumuna ve beslenmesine göre değişiklik gösterebilir. Çeşitli hastalıklara sahip olan, yürüdüğünde bile nefesi tıkanan, inşaatlarda çalışan insanlardan bahsediyorsak eğer bu kişilerin oruç tutmalarının da kişinin sağlık durumu şartlarına ve çalışma şartlarına bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu saydığımız kişiler için oruç değişkenlik gösterir. Ayrıca uzmanlar bazı kalp hastalarının oruç tutabileceğini bazılarının ise oruç tutamayacaklarını belirtmişlerdir. Oruç tutmaması gereken ve oruç tutabilecek kalp hastalarının belli başlı şartları vardır. Yazımızın devamında da bu şartları değerlendirmeye çalışacağız.
Normal günlük aktivitelerinde bile nefes almakta zorlanan, tansiyon sıkıntısı yaşayan, çarpıntısı olan, baş dönmesi olan ve bu tür hastalıklardan dolayı ilaç almak zorunda olan hastaların oruç tutmaması onlar adına daha iyi olacaktır. Aynı şekilde son 3 ay içerisinde kalp ameliyatı olan hastalar da risk taşıyan kalp hastası grubunda yer almaktadır. Sürekli tedavi görmesine rağmen yine de devamlı olarak ilaç alma zorunluluğu bulunan hastaların da oruç tutması uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmiyor. Kalp hastalığı ile beraber böbrek yetersizliği ve şeker hastalığına sahip olan kişilerin de oruç tutmamaları gerekiyor. Eğer yukarıda saydığımız durumlar gerçekleşmemiş ise ve kişiler bu hastalıklara sahip değilse doktorun da onayıyla kalp hastaları oruç tutabilirler.