Ramazanda Yemek Yemek & Sağlık

Ramazanda Yemek Yemek & Sağlık

Ramazanda Yemek Yemek & Sağlık

Ramazan ayının bir diyet ayı değildir ve ramazanda bol bol yememiz vücudumuz adına önemlidir. Bizler ramazan ayında dini inancımız gereği bir tercih yaparız ve bu tercihimiz sonucunda da gün boyu yiyip içmeyiz. Yani ramazan ayının biz Müslümanlar için ayrı bir yeri, havası ve manevi bir dokusu vardır. Oruç dini bir vecibedir. Bunu yerine getirmemiz dinimizi yaşama adına çok önemlidir ve ahrette de bunun karşılığını fazlasıyla alacağız. Ancak oruç sadece ahrette değil bu dünyada da bizlere fayda sağlamaktadır. Oruç bir arınma ve detoks özelliği sağlamaktadır vücudumuz için. Orucu bir ay boyunca tuttuğumuz takdirde manevi temizlenmenin yanı sıra maddi anlamda da bir temizlenme olanağı sağlıyor. Bilinçli bir şekilde yapılması gereken oruç ibadeti bilinçli yapılmadığı takdirde sağlık açısından bizi zorlayabilir.

Ramazanda Yemek

Ramazanda Yemek

Bilinçsiz oruç tutmak nasıl olur peki? Eğer sahurda yağlı, tuzlu, ağır, baharatlı yemekler, tatlılar yerseniz bu sizin sağlığınız açısından çok zararlıdır. Bunun yanında da bu türden yiyecekler, besinler yemeniz aynı zamanda ramazan ayının da ruhuna terstir. Bu türden yiyecekler yemeniz gün içinde sizlerin su ihtiyacını arttıracak ve günü zor bir şekilde tamamlamanıza sebep olacaktır. Bunun yerine sahurda bol bol sıvı tüketerek ertesi günkü su ihtiyacınızı azaltabilirsiniz. Vücudunuzu antioksidanlı, vitaminli sularla besleyerek vücudunuza destek olmuş olabilirsiniz. Oruca başlanıldığı günden itibaren vücut metabolizması yavaş yavaş değişmeye başlar. Uyku halimizden ruh halimize kadar hemen hemen her şey değişebilir. Bu yüzden de oruçluyken vücudu fazla zorlamak, ağır faaliyetlerde bulunmak, fazla yemek yemek veya yetecek miktardan az yemek vücudumuzda bazı dengesizliklere neden olabilir.

Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi münasebetiyle oruçlu geçirilen saatler artıyor. Yaklaşık olarak günün 17 saatini oruçlu geçiren kişilerin acıkması da son derece normaldir. İşte bu sebeple ramazanda yeteri kadar yemek yenilmesi üzerinde duran uzmanlar orucu sağlıklı bir şekilde tutmak için bunun gerekli olduğunu belirtiyorlar. Ramazanda yeteri kadar dengeli beslenmediği ve vücudun ihtiyacı olan vitaminleri almadığımız takdirde vitamin ve demir eksikliğinin yanında kabızlık gibi sorunlara da yol açabilir.

Bizler insanoğlu olarak çok ama çok güçlü bir beden yapısına sahibiz. Bu yüzden ramazanda tutacağımız oruç, eğer herhangi bir hastalığımız yoksa bizlere herhangi bir zarar vermez ve aksine ramazanda vücudumuzun temizlenmesine ve dinç olmasına fayda sağlar. Tamamen psikolojik olan açlığa dayanma sınırını belirlemek de elimizdedir. Normal şartlar altında 3 saat bile açlığa zar zor dayanıyoruz. Ancak ramazanda kendimizi psikolojik olarak hazırladığımız için yaklaşık 17 saat dayanabiliyoruz açlığa. Açlığa dayanabilmemizin en önemli sebebi de sahurda iyi ve doğru bir beslenme şeklidir. Sahurda protein ağırlıklı beslendiğimiz ve bol sıvı aldığımız takdirde açlığa ve susuzluğa daha dayanıklı olmamız ve günü daha iyi geçirmemiz muhtemeldir.

YORUM YAP