Ramazanda Sahur Yapmanın Faydaları
Ramazanda Sahur Yapmanın Faydaları
Ramazanda sahur atlanırsa ya da yapılmazsa, sahurda doğru beslenilmezse kişiler ertesi gün kendisini yorgun, halsiz ve bitkin hissedebilir. Ayrıca sahurda yenilen şeylere de dikkat edilmeli ve bu konuda özenli davranılmalıdır. Ramazanda en önemli öğün sahurdur. Sahurda yediğimiz yiyecekler sayesinde ertesi gün oruç tutmamız kolaylaşır ve bu sayede vücut gün boyunca çalışmasını sürdürür. Ancak bu öğün atlanıldığı takdirde ertesi gün kişiler kendisini çok kötü ve halsiz hissedebilir. Bu yüzden sahur kesinlikle atlanmamalı ve sahurda yenilen yiyeceklere de çok dikkat edilmelidir.
Ülkemizde sahura kalkmadan oruç tutanların sayısı hiç de azımsanacak kadar az değil. Ülkemizde birçok kişi sahursuz oruç tutmaya çalışıyor. Aslına bakılırsa bu yanlış bir davranıştır. Ramazanın son yıllarda yaz aylarına denk gelmesi ve bu nedenden dolayı yaklaşık 17 saat oruç tutan insanlar bir de sahura kalkmayınca vücut enerjisini çok ekonomik kullanmasına rağmen gün sonuna enerjisini yetiştiremiyor. Çünkü vücuda enerji depo edilmediği için vücut enerji deposundan enerjisini kullanıyor ve gün sonuna kadar bunu bitiriyor. Hal böyle olunca da vücut enerji sağlamak amacıyla ilk olarak karbonhidrat deposunu kullanır. Bundan dolayı da ilk olarak karbonhidrat biter ve enerjimiz kalmadığı için de bizler yorgun düşeriz. Bundan dolayı da iftarda bol miktarda yemek yiyerek bu enerjiyi almaya çalışırız. Oysa bu da çok zararlıdır. Çünkü gün boyunca boş olan mideye aniden bir yükleme yaptığınızda bu yükleme o mideyi rahatsız edecek ve hastalıklara yol açacaktır. Bu yüzden ramazanda iftar değil de sahur çok ama çok önemlidir.
Sahurda yiyeceğiniz yemekler kadar alacağınız sıvı da çok önemlidir. Özellikle ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sıvı tüketimini bir kat daha da arttırıyor. Bu yüzden de sıvı ihtiyacının suyla karşılanması önemlidir. Sıvı ihtiyacını çayla karşılayanlar da olabilir. Ancak su içmek çay içmekten daha faydalı olacaktır ramazan ayında. İlla da çay içilecekse içilen çaylar açık ve şekersiz olmalıdır. Çünkü koyu olarak içilen çaylar uykuya geçişi zorlaştıracak ve ertesi gün kişinin uykusuzluk sebebiyle kendisini yorgun hissetmesine neden olacak. Ayrıca şekerli olarak içilen çaylar da zararlıdır. Çünkü sahurda tüketilen şeker ertesi gün kan şekerini düşürebilir. Bunun yerine soğuk içecekler içmek daha iyi gelebilir. Bunlara da örnek olarak süt ve ayranı verebiliriz. İçinde protein bulunduran bu içecekler gün boyunca kişiyi tok tutacağından tavsiye edilir.
Sahur yapmak kadar sahurda doğru yiyecekler yemek de önemlidir. İster klasik yemekler yiyin isterseniz de kahvaltı olarak sahurunuzu yapın ancak doğru bir şekilde bunları yapmanız gerekiyor. Genellikle kalsiyum ve protein ağılıklı yapılan kahvaltı kişilerin ertesi gün daha enerjik olmaları muhtemeldir. Aksi takdirde kişiler kendisini yorgun ve bitkin hissedecek gün de uzadıkça uzayacak.