İftar Hakkında

İftar Hakkında

İftar Hakkında

Allah rızası için veya nafile oruç tutan bir Müslüman’ın, güneşin ufukta kaybolmasından sonra birşey yiyerek orucunu açmasına “İftar” denir. Dinimiz iftar etmeye, iftar vermeye ve iftar vaktine büyük bir kıymet vermektedir.

Öyle ki, “Bir kimse Ramazan ayında bir oruçluya iftar verirse, günahları af olur. Cenab-ı Hak onu cehennem ateşinden azat eder. O oruçlunun sevabı kadar ona sevap verilir. Ashab-ı kiram dediler ki: Ya Resulallah! Her birimiz bir oruçluya iftar edecek, onu doyuracak kadar zengin değiliz. Bunun üzerine Allah Rasulü şöyle buyurdu: Bir hurma ile iftar verene de, yalnız su ile oruç açtırana da, biraz süt ikram edene de bu sevap verilecektir. Bu ayda bir oruçluya su veren kimse kıyamet günü susuz kalmayacaktır”.. “İftar zamanında, oruçlunun ağız kokusu, Allahu Teala’ya her kokudan daha güzel gelir”.. “Her iftar vaktinde Allah tarafından (cehennemden) azat edilen kimseler bulunur. Bu, (Ramazan’ın) her gecesinde olur.”

Hadis-i şerifleri bu doğruyu ifade etmektedir. Sahur gecenin son altında birinde yenen yemeğe denilir. Bu vakit takvimlerde imsak vakti olarak belirtilmiştir.

Oruç Tuttuğumuz İftar Dönemi Nasıl Geçirilir

Kelime-i şehadet, istiğfar ve zikir, cenneti kazanabilmek için bolca amel-i salih, cehennemden kurtuluş için harâmlardan ve çirkin şeylerden kendimizi sakınarak, imkanlar doğrultusunda çokça hayır ve hasenatta bulunup, kırık ve mahzûn kalblerin duasını alabiliriz..Oruçlu bir kişiye iftar ettirmek Efendimiz (sas)’in Ramazan ayında yapılmasını tavsiye ettiği belli başlı işlerdir.

YORUMLAR
Emine dedi ki:

Selam ben sabah orucuna kalktim 03:56 kapatmak istiyordum 2daka geciktim 58 kapatdim, birde aksam iftari 20:46 acmak istiyordum kafam karişti 20:42 actim. cok bilmek istiyorum orucum bozuldumu?

admin dedi ki:

Emine merhaba,

Aslında burada önemli olan sahur saatinin yanı sıra diğer kriter, ezandır. Eğer bulunduğunuz noktada ezan bittikten sonra yemek yediyseniz orucunuz tutmaz.

Teşekkürler

YORUM YAP