Ramazan Bayramı için Sağlık Tavsiyeleri
Ramazan Bayramı için Sağlık Tavsiyeleri
İnsan vücudu düzenli beslenmeye alışıktır. Ramazan döneminde mecburi olarak vücudun beslenme programında değişiklikler yapılmaktadır. Vücut tam bu sürece alışmaya başladığında ramazan ayı sona erer. Ardından tekrar beslenme programında yapılan değişim, vücuda ciddi derecede olumsuz etki etmektedir.
Oruç sürecinin sona ermesinin verdiği rahatlıkla, insanlar ramazan bayramı sürecinde ciddi beslenme hataları yapmaktadırlar. Ufak ve zararsızmış gibi görünen bu davranışlar, vücudun fizyolojik metabolizması üzerinde oldukça ciddi problemlere yol açabilmektedir. Bunların başını; çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları ve kalp-damar hastalıkları çekmektedir. Bu yüzden özellikle ramazan bayramı sürecinde, insan metabolizmasına yüksek önem ve dikkat verilmelidir. Yapılacak bir kaç basit uygulama vücut sağlığının korunmasında oldukça faydalı olucaktır. Ramazan Bayramı sürecinde uygulanabilinicek başlıca sağlıklı tavsiyeler:
- Çok fazla gıda tüketiminden uzak durulmalıdır. Özellikle mide, gün içersinde gıda tüketimine alışık olmadığı için, fazla gıda tüketimi mide sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bu yüzden kısa aralıklarla, azar azar gıda tüketimi, midenin bu duruma alışmasına yardımcı olucaktır.
- Bayramların olmassa olmazı, tatlılardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Eğer çok fazla tatlı tüketme isteği var ise çok küçük porsiyonlarda tüketmek ya da ağır olan şerbetli tatlılar yerine, daha sağlıklı sütlü tatlılar veya kuru meyveler tüketilmelidir.
- Gün içerisinde bolca sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.
- Asitli ve kafein içerikli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sabahları, düzgün bir kahvaltı yapılması ihmal edilmemelidir. Kahvaltı günün en önemli öğünü olması yanı sıra, vücudun günlük enerji metabolizma aktivitesinden de sorumludur.
- Gün içerisinde bolca hareket edilmesi, ramazan bayramı sürecinde verilebilecek sağlıklı tavsiyeler arasında ön sıralarda gelmektedir. Kısa mesafelere, araç yerine yürüyerek gidilmesi oldukça sağlıklı bir karar olucaktır. Akşam yemeğinden sonra yapılacak olan tempolu yürüyüş veya hafif tempolu bir koşu, sindirimin daha rahat bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olucaktır.
- Gün içerisinde öğün sayısına oldukça dikkat edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde olabilmesi için; öğünlerin belirli aralıklarla, gün içerisine dağıtılması gerekir. Günlük 3 ana öğün 2 ara öğün başlangıç için oldukça ideal ve yeterli olucaktır.
- Çok ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır. Bunlar yerine ızgara gibi daha hafif gıdalar tercih edilmelidir.
Sizler ne düşünüyorsunuz? Ramazan bayramının sağlık üzerine olan düşüncelerinizi aşağıdaki form üzerinden ziyaretçilerimizle paylaşabilirsiniz.