Ramazanda Midenize Dikkat

Ramazanda Midenize Dikkat

Ramazanda Midenize Dikkat

Ramazanda uzun süre aç kaldığımız ve bir şey yiyip içmediğimiz için çok acıkıyor olabiliriz. Bunun etkisiyle de sahurda ve iftarda aşırı ve yanlış beslenebiliriz. Bu da gün boyunca aç kalan midemize zarar vererek bizler için çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Ama yediğimiz besinlerin özelliklerine dikkat ederek bu tür rahatsızlıklardan rahat bir şekilde kaçınmayı başarabiliriz. Ramazanda sahura kalkmak çok önemlidir. Çünkü sahura kalktığımız takdirde aç kalma süremizi kısaltmış olacağız ve normal yaşamımızdaki öğün dengesini de az da olsa sağlamış olacağız. Ancak aksi durumda yani sahura kalkılmadığı durumda daha uzun süre aç kalınacağından dolayı kan şekeri düşecek, sindirim sistemi sorunları oluşacak ve tansiyon bozukluğu rahatsızlıkları ortaya çıkabilecektir. Bütün bunların yanında sahura kalkılmadığı için halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği ve yoğunlaşma bozukluğu yaşanabilir.

Mide Sağlığı

Mide Sağlığı

Sahura kalkmak kadar sahurda doğru beslenme ve uyuma da son derece önemlidir. Sahura kalkıp yağlı, tuzlu, baharatlı yiyecekler yemesi son derece yanlış bir beslenme şeklidir. Sahurda genellikle protein ağırlıklı beslenmeli ve buna özellikle dikkat edilmelidir. Ayrıca sahurda yemekler yenildikten hemen sonra uyunmamalıdır. Çünkü yemek yer yemez uyumak mideyi çok rahatsız eder ve reflü hastalığının oluşmasına da neden olur. Yapmamız gereken ise sahurda hafif kahvaltılıklar ile beslenmemizi gerçekleştirmek ve üzerinden en az yarım saat geçmeden uyumamak.

Ramazan ayında son derece çeşitli ve bol yemekli sofralar hazırlamak midemiz açısından zararlı olabilir. Sahuru kahvaltı şeklinde düşünmek ve peynir, zeytin, tam buğday ekmeği, haşlanmış yumurta gibi hafif kahvaltılıklar tercih edilmeli. Ayrıca uzmanlar iftar ve sahur arasında kişilerin en az 2- 2,5 litre su tüketmeleri gerektiğini vurguluyor. Bunun yanında bitki çayları, süt veya ıhlamur gibi içecekler ile de vücudun sıvı ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ancak yine de bol miktarda alınacak sıvının su olarak tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca iftarda çorba, meyve kompostoları, cacık gibi sıvı gıdalarında tüketilmesi öneriliyor. Çünkü bu tür gıdalar hazmı kolaylaştırdığı için bağırsakların çalışmasını düzenleyecek ve vücudun da su ihtiyacını karşılama adına çok büyük işler yapacaktır. Ayrıca çay, kahve, gazoz gibi içeceklerin de sınırlı olarak tüketilmesi öneriliyor.

İftarda da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Çünkü gün boyu boş kalan mideye aniden bir besin yüklemesi yaptığınız takdirde bazı olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. İlk olarak iftara bir bardak su ile başlanılması ve ardından da bir kâse sıcak çorba içilmesi gerekmektedir. Bundan sonra da ana yemeğe geçmek için en az 15 dakika beklenilmesi de daha iyi olacaktır. Bu şekilde yaptığınız takdirde boş olan mideyi farkına varmadan çok fazla bir şekilde doldurmamış olacaksınız. İftarda da yine protein ağırlıklı besinler almanız yararınıza olacaktır. Ancak yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden ve tatlılardan da uzak durmanız gerekmektedir.

YORUM YAP